WIPE(1) | Kullanıcı Komutları | WIPE(1) |
wipe - dosyaların manyetik ortamdan güvenli bir şekilde silinmesini sağlar
wipe [-f][-c][-r][-q][-i] <filespec>
Bu türkçe elkitabı sayfası ingilizce olanından daha eskidir ve programa son eklenen bir kaç seçeneğe değinmemektedir.
Manyetik ortamdan silindiği düşünülen bilgilerin geri alınması çoğu kişinin sandığından daha kolaydır. Bir dosyanın data bloklarının üzerine başka bilgiler yazılmış olsa bile, Manyetik Güç Mikroskopisi adı verilen ve asgari kaynaklara sahip olan herhangi bir düşmanın erişiminde olan bir teknik, disk'e yazılmış son iki veya üç katmanın kolayca elde edilmesini sağlamaktadır. Wipe yokedilecek dosyanın üzerine tekrar tekrar özel bit örüntüleri yazar; sistemin fsync() çağrısını ve open()'in O_SYNC parametresini kullanarak manyetik medya'ya bu örüntülerin aktarılmasını sağlar. Olağan konumda, 8'i eşit dağılımlı rasgele bit örüntüleri olmak üzere toplam 34 örüntü dosyaya üstüste yazılır. Bu örüntüler, Peter Gutmann'ın (pgut001@cs.auckland.ac.nz) "Bilginin Manyetik ve Katıhal Bellekten Güvenli Olarak Silinmesi" adlı yazısında önerilmiştir. Çok daha az güvenli olmakla beraber, rasgele örüntülerle sadece 4 geçiş yapan hızlı bir konum da kullanılabilir.
Bir tane parametre gerektiren bu seçenekle farklı bir /dev/random aygıtı veya olağan çıktısı MD5 öz çıkarma algoritmasıyla kıyılacak bir komut belirtebilirsiniz. Bu parametrenin tam anlamı -S seçeneği ile belli edilir.
Bu seçenek tek harflik bir parametre alır; bu harf rasgele bilgi aygıtı/rasgele tohum komutunu parametresinin nasıl kullanılacağını belirler. Olağan rasgele bilgi aygıtı /dev/random'dur, farklı değerleri -R seçeneği ile belirtilebilir.
Mümkün olan tek harflik seçenekler şunlardır:
Rasgele geçişlerde dosyaların üzerine rasgele rasgele bilgi katarı belirteceğiniz harfle aşağıdaki algoritmalarla üretilecektir:
Her durumda SRSÜ rasgele bilgi aygıtının çıktısıyla tohumlanır (-R ve -S seçeneklerine bakınız).
wipe -rcf /home/berke/plaintext/*
wipe -q /dev/hda3
wipe -rfi >wipe.log /var/log/auth.*
Wipe'ın sabit diskler ve disketler üzerine etkili olması gerekir; ancak bazı sabit disklerin cep bellekleri manyetik ortama gerekli yazımların yapılmasını engelliyebilir. Wipe'ı NFS üzerinden kullanmak pek mantıklı değildir. CFS altında ise (Cryptographic File System - Şifreli Kütük Sistemi) wipe'ın pek bir yararı olmaz; gerçek dosya sistemi altındaki ilgili şifreli dosyalar üzerinde wipe'ın doğrudan kullanılması çok daha yararlı olacaktır.
Dikkat edilmesi gereken bir nokta ise dosyaların adları, yaratılış, değişim ve erişim tarihleri ile boyutları ile ilgili bilgileri silen ve dosya sisteminin inceliklerinden bağımsız olup kullanıcı konumunda çalışabilecek bir silme programı yapmak imkansız. Bu ancak, çekirdeğin dosyaların güvenli olarak silinmesini sağlayan çağrılar sunmasıyla gerçekleşebilir. Bu durumda masumane dosya isimleri kullanmanız önerilir.
Wipe isimli komutçuk Berke Durak (berke@ouvaton.org) tarafından yazılmıştır ve GNU Genel Kamu Lisansı koşulları altında sunulmaktadır. Wipe Peter Gutmann'ın bir yazısındaki bilgilere dayanmaktadır.
/dev/urandom libc'nin random() adlı toplanır geribeslemeli sözde rasgele sayı üreticisini tohumlamak için kullanılıyor. Yazılan her 1024 sekizli için /dev/urandom'dan 32 bitlik bir tohum alınır.
open(2), fsync(2), sync(8), bdflush(2), update(8), random(3)
Sal Ağu 19 19:55:18 DAZ YS 1997 | Linux |