DOKK / manpages / debian 12 / kded5 / kded5.8.nl
KDED5(8) Gebruikershandleiding van kded KDED5(8)

kded5 - KDE-daemon - start Sycoca-database-updates wanneer nodig.

kded5 [--check]

kded5 consolideert verschillende kleine services in één proces. Dit zijn meestal D-Bus-services geleverd door KDED-modules, maar het bestuurt ook sycoca (een binaire cache van service-typen, MIME-typen en services gebruikt door KService) en KConfig-scripts voor bijwerken zoals nodig is.

Voor sycoca monitort het de mappen die .desktop-bestanden bevatten. Wanneer een bestand wordt toegevoegd/verwijderd, dan wacht het 5 seconden (voor het geval van een serie wijzigingen) en start dan kbuildsycoca5 om de sycoca bij te werken.

Voor KConfig controleert het nieuw geïnstalleerd bestanden voor bijwerken, bijv. de *.upd bestanden die worden gebruikt om configuratiebestanden van gebruikers bij te werken wanneer de bestandsformaten voor de configuratie zich wijzigen en voert het hulpprogramma voor bijwerken van KConfig om het bijwerken uit te voeren.

Deze taken worden ook altijd uitgevoerd bij het starten van kded5 om er zeker van te zijn dat de configuratie van de gebruiker up-to-date is.

Normaal is het niet nodig om kded5 direct uit te voeren; bureaubladsessies van Plasma vieren het automatisch uit en het wordt op aanvraag gestart wanneer een toepassing een D-Bus-interface probeert te gebruiken dat er door geleverd wordt of door een van zijn modulen.

--check

Controleer de database van sycoca, werk het zo nodig bij en eindig.

kded5 kan geconfigureerd worden met het configuratiebestand kded5rc in ini-stijl. Onder UNIX®-systemen, is het te vinden in $XDG_CONFIG_HOME/kded5rc; als $XDG_CONFIG_HOME niet is ingesteld, dan krijgt dit de standaard waarde ~/.config/kded5rc.

Items in een configuratiebestand worden op verzoek gelezen, er kunnen dus wijzigingen aangebracht worden terwijl kded5 actief is. Alle huidige configuratie-opties hebben echter alleen effect bij het opstarten van kded5.

De sectie [General] heeft de volgende opties:

CheckSycoca

Of sycoca bij opstarten moet worden bijgewerkt (standaard: true).

CheckUpdates

Of wachtende elementen voor bijwerken van KConfig bij opstarten moeten uitgevoerd (standaard: true).

CheckFileStamps

Of datum-tijd van bestanden gecontroleerd moeten worden bij het uitvoeren van het initiële bijwerken van sycoca (standaard: true). Zie de documentatie voor kbuildsycoca5 voor meer details.

DelayedCheck

Of het initiële bijwerken van sycoca moet worden uitgesteld tot ongeveer een minuut na opstarten (standaard: false).

Elke module heeft ook een sectie [Module-naam] in kded5rc, waar naam de naam is van het desktop-bestand van de module zonder de extensie .desktop. Deze bevat een optie autoload die specificeert of de module automatisch geladen moet worden wanneer kded5 wordt gestart (standaard: false). Merk op dat deze instelling gewijzigd kan worden via het D-Bus-interface van kded5.

kbuildsycoca5(8), kdeinit5(8)

Gebruik De volger van bugs van KDE[1] om ze te rapporteren.

David Faure <faure@kde.org>

Onderhouder

Waldo Bastian <bastian@kde.org>

Oorspronkelijke auteur

1.
De volger van bugs van KDE
https://bugskde.org
2014-03-22 KDE Frameworks Frameworks 5.0